Platina si Originile Ei

Istoria

Platina, la fel ca si aurul are o istorie lunga si interesanta. Utilizarea ei a inceput in antichitate si a crescut in popularitate mai ales in ultimile doua secole. Platina a aparut si a fost la loc mare cinste in timpul perioadei timpurii egiptene, iar oamenii din America de Sud si Centrala o prelucrau inca din anul 100 I.Hr.

Conchistadorii spanioli cand au ajuns in lumea noua au gasit artefacte de platina si aur pe care deaja il cautau. Ei au numit ciudatul metal "platina: sau "micul argint". Ei au crezut ca platina nu este de nici un folos si au renuntat la ea. Platina nu a ajuns in Europa inainte de secolul 18, dar dupa aceasta a inceput sa aibe mare priza. Insusi Regele Ludovic XVI-lea la denumit pur si simplu "metalul regilor".

De sute de ani cantitati considerabile de platinain in afara Americii De Sud au mai fost gasite si in Rusia. In zilele noastre platina este mai valoroasa decat aurul. Folosirea platinii la inceputurile ei a fost limitata datorita faptului ca avea un punct de topire foarte mare si a duritatii ei. Metodele de prelucrare de la vremea respectiva au facut foarte dificila prelucrarea platinei.

Spre sfarsitul secolului 19 si prima jumatate a secolului 20 platina a fost metalul cel mai importat pentru bijuterii. Platina a influentat universul modei bijuteriilor dea lungul erei edwardiene si de asemenea perioada Art Deco mai ales perioada anilor 1930. Totul a avut un final brusc in perioada celui de-al doilea Razaoi mondial, atunci cand platina a fost declarata metal strategic si folosirea ei a fost interzisa pentru nevoiele non militare.

Origini

Chiar si odata cu cresterea popularitatii platina continua sa fie unul dintre cele mai rare meta. Cantitatea globala extrasa de platina este de numai 160 de tone, comparativ cu cea de aur care este de 1.300 de tone si se gaseste doar in cateva locuri pe glob. Procedurile de extragere si de prelucrare sant foarte dificile si consumatoare de timp. Ca un exemplu : pentru a putea extrage doar o uncie de de platina sant necesare excavarea a 10 tone de minereu, dupa care procedura de extragere dureaza dureaza inca 5 luni.

Platina in bijuterii este de fapt un aliaj de 6 metale grele care includ platina, ruteniu, rodiu, paladiu, osmiu si iridiu. Celelalte metale sant foarte similare cu platina atat de mult in greutate si din punct de vedere chimic astfel ca pana in secolul 19 nici nu se puteau distinge.

In zilele noastre platina este combinata cu titaniu si cuprul. Este singurul metal folosit in industria bijuteriilor care este folosit in stare pura in proportie de 90% - 95%. Este hipoalergic, foarte dur si din acest motiv este foarte rezistent la zgarieturi.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox