Claritatea Diamantului

Cand vorbim de claritatea diamantului ne referim la regasirea anumitor caracteristici fie in exteriorul fie in interiorul diamantului. Chiar daca multe dintre aceste caracteristici tind sa fie calitati pur naturale ale diamantului in stare bruta fiind prezente inca de la primele faze ale dezvoltarii cristalului in subteran, altele sant rezultatul direct al stresului la care este supus diamantul in timpul procesului de taiere.

Daca ne gandim la ce presiune este necesara ca sa ajute la formarea unui diamant nu mai este o surpriza ca numeroase diamante au bule de aer, imperfectiuni, zgarieturi sau chiar au la exterior sau la interior elemente care nu apartin acestuia. Diamantele care au putine imperfectiuni sau chiar de loc tind sa fie mai apreciate decat acelea care au o claritate putin mai scazuta si nu neaparat datorita faptului ca sant mai placute ochiului ci si din cauza ca sant mai rare.


Cum este gradata claritatea la diamante ?

Diamantele sant studiate cu ajutorul unei lupe care mareste de 10 ori. Gradele pot varia de la perfect, aici intrand diamantele care nu au pete sau incluziuni si mergand pana la imperfect acestea din urma avand pete si incluziuni care pot fi observate chiar si cu ochiul liber.


F-IF- Perfecte. Aceste diamante nu au pete sau incluziuni interne sau externe. Sant foarte rare si din acest motiv sant si cele mai scumpe.

VVS1-VVS2 - Incluziuni foarte mici greu de detectat chiar si cu ajutorul unei lupe care mareste de 10 ori.

VS1-VS2- Contine mici incluziuni ascunse ochiului dar pot fi detectate chiar daca mai greu cu ajutorul unei lupe care mareste de 10 ori.

SI1-SI2- Contine mici incluziuni si sant vizibile cu ajutorul unei lupe care mareste de 10 ori, iar la cele de categorie SI2 acestea pot fi observate chiar si cu ochiul liber.

I1-I2-I3- La acest tip, incluziunile sant vizibile cu ajutorul lupei si deasemenea cu ajutorul ochiului.


Chiar daca existenta acestor caracteristici ale claritatii reduc gradul de claritate si implicit pretul pot fi considerate o dovada a identitatii diamantului. Certificatele GIA (Gemological Institute of America) includ un raport al icluziunilor gasite in diamant. Din moment ce doua diamante nu sant identice evaluarea unicitatii a caracteristicilor claritatii este confirmata de acest raport eliberat de GIA, care ne garanteaza faptul ca diamantul care il primiti este diamantul pentru acre ati platit.


Pentru ce grad de claritate sa optez ?

Din moment ce diamantele perfecte sant foarte rare si probabil cele mai extraordinare, un diamant nu trebuie sa fie perfect pentru a fi atragator. Diamantele care au gradele VVS sau VS ar putea fi o optiune foarte buna. Mai putin costisitoare ar fi acele diamante pe care gemologistii le numesc "curate-ochiului" - diamante care nu au pete sau incluziuni vizibile ochiului liber.

Claritatea diamantului este unul din factorii care influenteaza pretul.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox