Pietre Semipretioase : Despre Chihlimbar

Citit de 5405 ori
 
Chihlimbar este o rasina fosilizata care provine din seva unui anumit copac care acum este disparut. Uneori, insecte mici sau bucati de pamant sant fosilizate in interiorul acestui copac. Insectele prinse de obicei inauntru sant furnici, muste, viespii, etc. Este destul de exotic atunci cand gasim insecte mari cum ar fi fluturi, molii, mantise, etc. Mai interesant este atunci cand gasim tarantule, miriapode, broaste si chiar soparle.

Istoria Chihlimbarului

Chihlimbarul este unul din primele materiale folosite vreodata pentru bijuterii. Unii arheologi au gsit dovezi ca acest lucru a fost posibil aproximativ acum 40.000 de ani. Avand culoarea maro auriu, chihlimbarul nu a fost considerat niciodata un mineral ci un compus organic din cauza lipsei anumitor elemente cum ar fi cristalul care este un factor foarte important atunci cand este identificat un mineral.

Una din bucatile cele mai vechi de chihlimbar a fost gasita in zona Marii Baltice.

Exista dovezi pentru faptul ca, chihlimbarul a fost folosit pentru infrumusetarea imprejurimilor in timpul epocii de piatra. Oamenii din antichitate il foloseau pe post de talisman, considerand ca cel care il poarta este protejat.

Formarae Chihlimbarului

Pentru ca acest compus sa se formeze este nevoie de un proces care dureaza foarte multi ani. In primul rand rasinile trebuie sa se intareasca. Odata intarit el devine copal. Iar ca din copal sa devina chihlimbar trebuie sa se fosilizeze in conditii de presiune extreme, lucru care necesita timp.

Daca o insecta este prinsa in interior in timpul acestui proces, caracteristicile sale vor ramane aceleasi in cazul in care nu intervin pressiuni din interior. Unele dintre creaturile gasite in interiorul chihlimbarului au fost recunoscute de catre oamenii de stiinta ca fiind tocmai din era jurasica.

Culoarea Chihlimbarului

Chihlimbarul este foarte frumos ca aspect si asta datorita variatiilor de culoare de la oranj la galben. Dar poate avea si culori care variaza de la rosu, verde, negru verzui si albastru. Acestea sant foarte rare. Anumite incluziuni cum ar fi insecte sau bule de aer dau viata acestei pietre.

Caracteristicile Chihlimbarului

Chihlimbarul este ideal in cazul in care din el se fac bijuterii mari datorita luminozitatii si culorii lui stralucitoare. Transparenta lui variaza de la transparent pana la translucid. Pus sub actiunea razelor ultraviolete chihlimbarul devine fluorescent. De obicei sant inclusi si noduli, insa ruptura ar trebui sa fie concoidala.

Tratament Si Ingrijire

Din moment ce chihlimbarul este un compus moale, el poate fi zgariat foarte usor. Trebuie sa tineti aceasta piatra separat de alte bijuterii. Pentru a imita chihlimbarul trebuie sa folositi sticla, rasini naturale, plastic si rasini sintetice. Pentru a se elimina aspectul cetos, neclar este incalzit.

Chihlimbarul Sursa De Vindecare

Se spune ca chihlimbarul are efecte de vindecare asupra corpului uman. Acesta ajuta energia pozitiva sa circule prin corp, dand astfel putere unui corp slabit. Alte contributii pozitive ale chihlimbarului ar fi acelea ca activeaza natura de a fi altruist si poate imbunatati ceea ce tine de ureche si creier.

Chihlimbarul este asociat cu planeta Mercur. Se spune ca efectele sale stimuleaza atitudinea mentala deoarece elimina agresivitatea si aduce fericirea si usureaza sarcinile in viata. Aceia care cred in puterea acestei pietrespun ca are efect asupra frumusetii si este un potentator de succes. Se crede ca chihlimbarul ar avea puterea de a egala soarele, drept rezultat poate contribui la vindecare, bucurie, abundenta in viata si vitalitate.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox