Bytownitul Unul Dintre Cele Mai Rare Pietre Pretioase

Citit de 1992 ori
 
Bytownitul nu este foarte cunoscut in industria pietrelor pretioase din cauza compozitiei lui care este foarte greu de gasit. A devenit una dintre cele mai rare pietre pretioase din familia feldspat plagioclaz.

Una din cele mai rare pietre pretioase, al cincilea membru al familiei plagioclaz este bytownitul. Compozitia sa cuprinde minerale care cuprind de la albite pana la anorthit. Bytownitul din aceasta clasa este definit ca fiind compus din cel putin 90-70% calciu si 10-30% sodiu. Acest lucru ar trebui sa se vada in pozitia structurii cristalelor sale. Pentru a identifica feldspatul ar trebui sa va uitati la gradatia densitatii si a refractiei atunci cand analizele chimice sau masuratorile optice lipsesc.

La feldspatul plagioclaz se creeaza un fenomen de ingemanare asemanator cu cel de la albita pura. Acest fenomen se formeaza atunci cand mai multe straturi se ingemaneaza si ca dimensiuni au grosimea catorva milimetri. Din formarea bytownitului rezulta un cristal alb spre gri cu striatii.

Bytownitul are doua proprietati si anume indicele de refractie si densitatea specifica. Densitatea specifica variaza undeva intre 2, 75 - 2, 76. Pentru a determina cu precizie va trebui sa identificati si sa analizati mineralul respectiv. Ar trebui determinat impreuna cu difractia, elementele chimice si dublat de o analiza petrografica. In bytownit apar adesea complexe metamorfice si intruziuni.

Istoria si Originea Mineralului

Numele bytownitului deriva din Bytown (astazi cunoscut ca Ottawa din Canada). T. Thomson l-a descoperit intr-o piatra din acea zona. T. Thomson a fost de asemenea persoana care a denumit aceasta piatra si care mai tarziu a descoperit ca acest material este un amestec de substante atunci cand este privit sub microscop. Acest lucru s-a intamplat in anul 1835.

G. Tschemak a fost persoana care pus acest nume oricarui mineral care se afla intre anorthit si labradorit. Petrologistii au adoptat acest lucru in timpurile moderne.

De ce bytownitul este atat de rar

Bytownitul nu este gasit in locuri aflate la vedere. In mod normal acestea apar in granule mici gasite in roci vulcanice care se spune ca ar fi bogate in var. Cristalele clare si galbene sant de obicei gasite in Oregon si Mexico.

Caracteristici si Proprietati

Duritatea bytownitului variaza intre 5.5 si 6.0 si pe langa faptul ca este foarte rar este si fragil. Culoarea contine o mare varietate de nuante de gri, alb si galben pal. Unele pot fi incolore. Ca si compozitie chimica poate fi catalaogata ca fiind un un amestec de calciu, natriu, aluminiu si sodiu. Ca si luciu este asemanator cu aspectul sticlei iar daca este mai erodat va avea un aspect vitros catre translucid.

Cristalele libere pot fi vazute arareori. Desi in cazul unei sectiuni transversale patrate sau dreptunghiulare aceasta este traversata de terminatii pinacoide cu varfuri inclinate. Ingemanarea este un atribut general al plagioclazului. Bytownitul este gasit ca si boabe mici in mase compacate.

Taierea unui bytownit se face impecabil formandu-se prisme situate in unghi drept. Are o dunga alba si este asociata cu cu minerale ca pyroxenul, biotitul sau hornblenda.

O alta caracteristica importanta care se poate ivi sant striatiile care apar si pot cauza un aspect canelat pe suprafata despicata. Refractia este aproximativ intre 1.575 si 1.585.

Pot fi gasite in Canada dar si in Africa de Sud si Scotia.

Pentru a identifica acest mineral trebuie sa sa fiti atenti la aspectul sau, la striatii, indicele de refractie si densitate.

Ingrijirea Bytownitului

Bytownitul trebuie curatat cu apa calda si lustruit cu ajutorul unei carpe moi si uscate. Feriti-va sa folositi substante chimice agresive pentru a evita deteriorarea gemei.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox