O Lista A Pietrelor Semipretioase Si Cum Sa Le Curatati

Citit de 4454 ori
 
Aici aveti o lista a catorva dintre cele mai populare pietre semipretioase si cum sa le curatati.

1. Turcuazul - aceasta gema are o textura albicioasa si este considerata ca fiind fragile. Aceasta piatra semipretioasa ar trebui sa aibe o cutie separata pentru a evita zgarierea sau ciobirea lor. Evitati scufundarea in apa deoarece reactioneaza negativ in contact cu chimicalele. Suprafata sa poate fi stearsa cu o carpa moale si umeda. Nu curatati cu solutii de curatat sau cu ultrasonice.

2. Lapis Lazuli - la fel ca si in cazul turcoazului aceasta piatra este usor de ciobit si este recomandat ca sa fie depozitata separat. Stratul protector cu care este acoperita este usor de indepartat asa ca evitati scufundarea in apa. Pentru curatat folositi aceeasi preocedura ca si in cazul turcoazului.

3. Coralul - este o gema organica si poroasa. Nu expuneti aceasta piatra la lumina directa a soareleui mai ales pentru o perioada indelungata si in acelasi timp feriti-o de variatii de temperatura. Pentru mentinere, simplu stergeti-o cu o carpa moale si umeda.

4. Perla - este mai putin durabila in comparatie cu alte pietre pretioase. Perla este sensibila intr-un mediu foarte uscat, la acizi si la umiditate. Este recomandat ca dupa fiecare purtare sa fie stersa deoarece se decoloreaza. Ar trebui sa aveti o cutie de bijuterii separata pentru perle si nu le puneti alaturi de alte geme mai dure. Daca aveti o perla de cultura o puteti spala intr-o solutie de apa cu sapun. Niciodata nu uscati perla folosind vreo sursa de caldura.

5. Larimarul - il puteti pastra intr-o carpa moale sau intr-o piele de caprioaara sau intr-o cutie de bijuterii separat de celelalte piese. Evitati contactul direct cu parfumurile, spary de par si alte substante chimice. Pentru curatare puteti folosi o solutie de apa cu sapun in care ati adaugat un strop de amoniac sau puteti sa-i aplicati cu grija o periere usoara.

6. Labradoritul - aceste geme sant tinute in uleiuri inainte de a fi transformate in pietre pretioase. Din aceasta cauza aceasta gema nu se sparge cu usurinta, cu toate acestea este usor de zgariat. Pentru intretinere stergeti-l cu o carpa moale si umeda si nu folositi niciodata solutii de curatat sau ultrasonice.

7. Onixul - evitati contactul cu substante chimice agersive. Puteti evita ciobirea sau zgarierea lor daca le tineti intr-un compartiment separat. Pentru curatare utilizati o carpa moale si o solutie de apa si sapun iar la final clatiti foarte bine.

8. Quartzul Roz - evitati expunerea la soare prelungita pentru a evita decolorarea. Nu scufundati gema ci pur si simplu curatati-o cu o solutie de apa si sapun. Pentru curatare nu folositi niciodata aburul si clatiti-o bine.

9. Topazul - este o piatra semipretioasa mai rezistenta si nu se ciobeste sa zgarie usor. Evitati caldura excesiva sau expunerea la chimicale. Nu folositi aparate cu ultrasonice sau aparate cu abur pentru curatare. Periati bland si folositi o solutie de apa si sapun pentru curatarea acestei geme.

10. Granatul - aceasta gema este fragila. Evitati solutiile chimice. Curatarea cu ajutorul ultrasonicelor nu poate fi folosit in cazul andraditelor, insa poate fi folosita pentru celelalte granate. Nu scufundati in lichid.

11. Peridotul - evitati expunerea indelungata la caldura, solutiile chimice agresive si variatiile extreme de temperatura. Pentru curatare folositi o solutie de apa si sapun dupa care clatiti-l foarte bine. Nu folositi pentru curatare aparate cu baur sau ultrasonice.

Gemele aflate in aceasta lista sant considerate a fi semipretioase. Ele sant mai putin scumpe in comparatie cu pietrele pretioase, dar totusi au nevoie de o ingrijire corespunzatoare. Achizitia de geme va reprezenta intotdeauna o investitie buna. Dcei, daca se intampla sa aveti mai multe bijuterii cu pietre pretioase sau semipretioase, fix siguri ca veti avea si o cutie cu multe compartimente astfel incat sa puteti pune fiecare piesa separat.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox