Despre Turcuaz

Citit de 2599 ori
 
Toata lumea iubeste albastru. Cu nuanta sa care ne inspira calmitate si ne transmite un sentiment de intinerire, aceasta culoare a fost asociata adeseori cu cerul si cu apa. Albastrul este deasemenea culoarea care simbolizeaza regalitatea si linistea. Acestea sant doar cateva din sutele de motive pentru care nu este greu sa iubim turcuazul.

Turcuaz-ul este extras din mine aflate peste tot in lume. Acestea ar fi in India, China si America, insa unul dintre cele mai fine si mai apreciate feluri de turcuaz este turcuazul Persan.

De Ce Isi Schimba Culoarea?

Probabil acest lucru se datoreaza influentei si prezentei mineralelor. Cu cat este mai mare continutul de minerale in piatra, cu atat va fi mai imbunatatit. Desigur, albastru va straluci in piatra daca cuprul este prezent. Dar asa cum el este format daca aluminiul este mai dominant o nuanta de verde va aparea.

Despre Formarea Turcuazului

Turcuazul se formeaza atunci cand apa se infiltreaza in interiorul pietrelor care contin aluminiu, cupru si alte minerale gasite in adancimea scoartei terestre. In momentul in care se produce reactia chimica turcuazul incepe sa se formeze. Aceasta este explicatia simplificata a unui proces ce se intampla de milioane de ani si care are loc atunci cand sant conditii propice. Deseori, climatul si temperatura ambele apartinand extremelor sant factori care influenteaza laminarea acestei pietre.

Marcajele Intunecate Ale Turcuazelor

Denumiti aceste marcaje ca matrice. Este acea bucata de piatra in care s-a format gema. Daca aveti intentia sa taiati aceasta piatra veti observa ca sedimente din aceste roci sant inca prezente in centrul ei. Despre diferitele culori care se schimba in matrice se datoreaza faptului ca turcuaz-ul se formeaza printre diferite tipuri de roca. In cazul in care captuseala matricei se intinde pe intreg elementul, este denumita panza de paianjen datorita asemanarii cu firetle unei panze de paianjen.

Duritatea Turcuazului

Atunci cand este folosit pentru a face bijuterii, duritatea care este dorita de catre bijutieri trebuie sa fie de 5-6 pe scara Mosh, altfel el trebuie tratat.

Tratamente comune folosite in cazul turcuaz-ului:

1. Tratament pentru culoare - sant folosite de obicei produse chimice pentru a schimba sau imbunatati culoarea gemei.
2. Stabilizarea - acest lucru se realizeaza prin infuzarea unor substante sau rasini in porii gemei.

Alte tratamente sant folosite pentru a transforma un turcuaz inutilizabil intr-unul utilizabil. Foarte multe turcuaz-uri sant fie tratate fie imbunatatite. Rareori veti gasi un turcuaz natural, netratat. Dar daca reusiti si pretul va fi pe masura.

Puteti sa identificati un turcuaz natural doar prin simpla studiere a caracteristicilor sale. Trebuie sa fiti sigur ca nici un tratament nu a fost aplicat. Nici o schimbare de natura artificiala nu a fost implicata.

Ingrijirea Turcuazului

Iata cateva ponturi care va vor ajuta sa aveti grija de turcuaz-ul dumneavoastra fara sa va fie teama ca il veti sparge sau zgaria:

- puneti-l intr-un loc separat departe de alte corpuri dure pentru a evita zgarierea
- feriti-l de calduri si presiuni extreme
- evitati contactul cu substante chimice care ar putea sa il afecteze, precum parfumurile, detergentii si uleiurile
- pentru a va curata gema folositi apa calda si uscati-l imediat

Ceea ce este important sa retineti atunci cand cumparati un turcuaz este faptul ca este recomandat sa il cumparat de la un bijutier cunoscut, care sa va fereasca banii de turcuazele false.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox