Citrin

Citit de 2117 ori
 
Citrin este considerat orice cristal de quartz care este de culoare galben sau orange. Desi folosit ca o piatra pretioasa citrin-ul este destul de rar in natura. Citrin-ul este una din cele mai accesibile geme, datorita durabilitatii acestui quartz auriu. Numit dupa cuvantul francez folosit pentru lamaie, "citron", multe citrine au culoarea sucului de lamaie, dar ca toate pietrele pretioase, ele pot fi gasite intr-o gama larga de culori.

Culorile citrinului includ galben, auriu spre orange cu tonuri de maro de quartz transparent. Este o piatra cu aspect vesel, este accesibila la pret si este populara ca piatra pretioasa pentru bijuterii. In antichitate citrinul era purtat ca o protectie impotriva veninului de sarpe si a gandurilor rele.

Desi mai inchise, culorile orange ale citrinului, uneori denumite si Madeira, dupa culoarea vinului, au fost considerate cele mai valoroase culori, desi in timpurile moderne multi oameni prefera tonurile galben stralucitor care se asorteaza mai bine cu culorile pastel. Citrinul este in general mai acceptabil ca pret in comparatie cu ametistul si este disponibil intr-o gama mai larga de marimi si forme, incluzand dimensiuni foarte mari.

Uneori veti auzi vorbindu-se despre citrin ca despre un quartz de topaz ceea ce este incorect. Acest nume era folosit in trecut si facea referire la culoare, care este uneori similar cu culoarea topazului. Din moment ce topazul este un mineral separat, acest tip de nume poate fi confuz si nu ar trebui folosit. Cu toate acestea citrinul este considerat o alternativa la topaz ca piatra celor care s-au nascut in luna noiembrie.

Din moment ce citrinul si-a inceput viata ca ametist care incalzit si-a transformat culoarea in auriu, bijuteriile cu citrine cat si bijuteriile cu ametist ar trebui ferite de expunerea indelungata la lumina puternica sau caldura. Cu aceasta masura de precautie citrinul ar trebui sa dureze timp de mai multe generatii.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox