Despre Greutatea Diamantului

Citit de 1633 ori
 
Termenul de carat provine de la cuvantul roscova (carob in engleza). Roscova este cunoscuta ca un bob care creste pe un copac din zona Marii Mediterane. In trecut, atunci cand un diamant cantarea exact cat o boaba de roscova, se spunea ca are greutatea de o roscova sau un carat. Cu toate acestea in Extremul Orient unde aceasta roscova nu exista, pentru a determina greutatea diamantului era folosit orezul, iar 4 boabe de orez erau echivalentul unui carat. Marea majoritate a diamantelor tranzactionate aveau greutatea 1/3 carat.

Diamantele sant de obicei calculate in carat. Un carat este echivalent cu 200 miligrame. Pentru diamantele mai mici de un carat este folosit ca subdiviziune "punctul" care reprezinta o parte dintr-o suta a unui carat (un carat = 100 puncte). Daca toate celelalte caracteristici raman la fel si numarul de carate creste, atunci si pretul creste deoarece diamantele mari sant mai rare si mult mai dorite pentru a fi montate in bijuterii.

Costul pentru fiecare carat nu creste liniar odata cu cresterea dimensiunii. Mai degraba exista salturi avand carat-ul ca piatra de hotar, in timp ce interesul creste substantial pentru diamantele cantarind mai mult in comparatie cu toate celelalte care cantaresc mai putin. Iata un exemplu: un diamant avand 0.95 carat (190mg) s-ar putea sa aibe un pret mult mai mic per carat in comparatie cu un diamant care are 1.50 carat (210mg), ca un rezultat al diferentei cererii.

In industria en-gros de diamante, carat-ul este folosit de obicei pentru a denomina o multime de diamante la vanzare. De exemplu, orice client poate face un ordin pentru a obtine 100 carat (20g) in diamante de 5 carat (100mg), exceptional taiate, in comparatie cu un altul care arata intentia de a cumpara 200 de diamante (100 carat (20g) masa totala) a acelei calitati estimate. Din acest motiv costurile pentru diamante (in special in randul furnizorilor en-gros, sau in cazul altor experti ai industriei) vor fi adesea pomenite pentru fiecare carat decat la bucata, per piatra.

Greutatea totala in carat (TCW) este o expresie folosita pentru a exprima masa totala a diamantelor sau chiar si a altor pietre pretioase care se afla montate in acea bijuterie. Cerceii cu diamante sant adesea notati cu TCW atunci cand sant scosi la vanzare indicand masa diamantelor aflate in ambii cercei si nu separat in fiecare cercel. TCW poate fi deasemenea utilizata pentru colierele, bratarile sau alte bijuterii cu diamante.

Fiti atenti atunci cand cumparati diamante care sant deja montate in bijuterii. In cazul in care un cuplu de diamante sant montate in acea bijuterie, notarea in acest caz va oferi greutatea totala in carat (TCW) si nu greutatea fiecarui diamant din acea bijuterie. Trebuie sa cereti bijutierului greutatea separata pentru fiecare piatra aflata in acea bijuterie pentru a putea aprecia valoarea a ceea ce cumparati.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox