Despre Pietre Pretioase

Citit de 2615 ori
 
Ceea ce oamenii nu stiu despre pietrele pretioase este ca acesta sant doar o adunatura de pietre colorate, slefuite si taiate cu precizie, care urmeaza sa fie transformate in bijuterii. Atractive precum par aceste pietre sant de obicei minerale scoase din mina si au anumite caracteristici care le fac valoroase pentru cei care le adora.

Aceste pietre au un drum lung de strabatut. De obicei au texturi moi, insa majoritatea au un aspect dur. Cele cu luciu sant folosite pentru a face bijuterii. Unii ar spune despre aceste pietre ca sant semi-pretioase sau pretioase. Aceste pietre sant deasemenea folosite si in scopuri terapeutice sau estetice.

Valoarea mineralului va depinde in mare masura de raritatea pietrei si cat de greu este de gasit. Cu cat zona din care pietrele sant extrase este mai dificila si mai exotica cu atat mai mare va fi pretul. Si pietricelele gasite sant considerate pietre pretioase intr-un fel sau altul. Unele vor fi mai mari, altele vor avea dimensiunea perfecta.

Cine Clasifica Pietrele Pretioase?

Gemologistii sant aceia care identifica aceste pietre. Acestia au autoritatea sa descrie aceste minerale folosind terminologii care se folosesc in domeniul de aplicare al gemologiei. Acesti oameni sant aceia care vor stabili anumite caracteristici pentru aceste pietre pretioase si le vor identifica in functie de compozitia lor chimica.

Cum sant ele caracterizate si care este clarificarea lor?

Pietrele pretioase sant caracterizate prin:

  • compozitie chimica

  • dispersie

  • clivaj

  • indicele de refractie

  • gravitatea specifica

  • duritatea

  • fractura

  • luciu


Aceste pietre pot prezenta dubla refractie, luminiscenta si un spectru special si sant diferite de alte pietre tipice. Pietrele pot avea defecte care sant prezentate ca si incluziuni.

Clasificarile pot varia. Ele pot fi prezentate ca si un sistem cubic de cristal, sau un sistem trigonal ori un sistem monoclinic de cristal. Dar abordarea generala pentru clasificare este in functie de varietate, clase sau grupuri.

Valoarea Pietrelor Pretioase

Cele mai valoroase dintre pietrele pretioase din toate timpurile sant diamantele. In valoare de pana la milioane de dolari, diamantelor le sant fixate pretul pe baza proprietatilor sale. Spre deosebire de alte geme, diamantele au scopul lor. Aceasta magnifica resursa inca disponibila poate taia sticla fara a se sparge in bucati mici.

Valoarea unei pietre pretioase este data de caracteristicile si de raritatea ei. Totul depinde de claritate si taietura. Marea cerere de pe piata duce la cresterea pretului, asta in cazul in care nu intervine alt fenomen. Ca un exemplu: pe piata exista o cerere de cateva milioane de diamante, insa oferta este de doar cateva mii.

In acest tip de situatii, distribuitorii pot creste pretul. Aceasta se intampla atunci cand o piatra este rara si oamenii au tendinta sa ii modifice valoarea acesteia. Dar in alta ordine de idei pe piata exista o mare varietate de geme in aceste zile, iar unele dintre ele sant surprinzator de ieftine.

Unele din cele mai pretioase geme ar fi: smaraldul, rubinul, opalul si safirul si ar fi destul de pretioase incat sa ajunga la preturi care sa ne uimeasca.

Marimea deasemenea conteaza atunci cand se evalueaza pretul unei pietre pretioase.

In era noastra, pietrele pretioase sant plasate pe un piedestal si sant folosite in industria bijuteriilor si a modei. Deasemenea designeri renumiti le-au inclus in lucrarile lor facandu-le mai elegante si mai valoroase.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox