Smaraldul

Citit de 1390 ori
 
Smaraldul are una din cele mai lungi istorii dintre toate pietrele pretioase. Primele mine cunoscute de smarald erau in sudul Egiptului si erau functionale inca dinainte de anul 1000 I Hr. Aceasta este o marturie a faptului ca oamenii au apreciat aceste pietre de-a lungul secolelor, in ciuda faptului ca operatia de extragere a lor din mina era foarte anevoioasa si periculoasa, iar gemele obtinute erau mici si de slaba calitate dupa standardele de azi. Pretuit pentru cel putin 4.000 de ani de diferite culturi din intreaga lumea, se spune despre smarald ca acesta stimuleaza inteligenta si inima. Legenda confera proprietarului pietrei darul elocventei.

In comparatie cu alte pietre pretioase, smaraldul are de obicei crapaturi si incluziuni de lichide si minerale. Aceste incluziuni sant denumite "gradini" pentru ca de obicei au un aspect de frunze si ramuri. Aceste caracteristici, la smarald, nu sant privite ca niste aspecte negative asa cum sant privite la alte geme. Intr-adevar, aceste incluziuni sant considerate ca parte componenta a caracterului gemei respective si demonstreaza cumparatorului pe de alta parte autenticitatea acesteia. Deoarece smaraldele fara incluziuni sant foarte rare, aceste incluziuni sant considerate a fi ceva normal si nu distrag atentia de la valoarea pietrei asa cum se intampla in cazul altor pietre pretioase. Marea majoritate a smaraldelor care se gasesc pe piata sant tratate cu diferite tipuri de uleiuri si rasini pentru a li se imbunatati aspectul.

Smaraldele sant taiate in Jaipur, India, Tel-Aviv, Israel sau Brazilia. Aceste pietre pretioase sant unele dintre cele mai dificile de taiat din cauza marii valori pe care o are gema bruta si din cauza incluziunilor gasite in interiorul ei. Mici schimbari facute in orientare pot face o mare diferenta in aspectul final al gemei. Mesterii iscusiti care sant specializati in taierea smaraldelor pot fi gasiti in orasele din intreaga lume pentru bijutierii mai pretentiosi care isi doresc sa obtina smaralde cat mai perfecte cu o vibratie si o stralucire cat mai fulminanta.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox