Culorile Pietrelor Pretioase

Citit de 1676 ori
 
Gemele vin in fiecare culoare a spectrului. In timp ce safirele, rubinele si smaraldele sant primele la care ne gandim atunci cand vorbim de geme colorate, exista o multime de alte geme superb colorate care ar trebui luate in considerare. Chiar si printre pietrele asociate doar cu o singura culoare exista gradatii si variatii ale ei. Un safir spre exemplu poate fi gasit intr-o multime de tonuri de albastru, in functie de locul de unde provine, insa safirele mai pot fi si roz, galben sau verzi.

Cele mai apreciate pietre pretioase sant cele care au nuanta culorii cea mai pronuntata si mai bine definita. In timp ce safirele pot varia in culoare de la un albastru pal pana la aproape negru, cele mai valoroase au o culoare albastra bogata, bine pronuntata. Acelasi lucru e valabil si pentru rubine. In timp ce si ele pot varia in culoare si tonuri de la pal la foarte intunecat, cele mai pretioase sant acelea care au culoarea denumita "sangele porumbelului", un rosu aprins si care este extras din ceea ce era o data denumit Burma.

Cele mai scumpe smaralde sant acelea care au un verde intens, desi acestea vin intr-un spectru de culori si tonuri de la galben-verde la albastru-verde. Toate gemele colorate si clare, depind de taietura si lustrul pe care expertul o va efectua astfel incat piatra sa poata sa-si etaleze calitatile si stralucirea la maxim.

In general cu cat culoarea este mai intensa cu atat este mai valoroasa si piatra respectiva. La amatist spe exemplu o culoare purpurie inchisa ar da o valoare mai mare pietrei. In cazul in care are o culoare mai deschisa si mai pala si valoarea va scadea.

Majoritatea oamenilor prefera culori care au gradatii mai deschise ori mai inchise si tind sa fie mai accesibile ca pret. Un ametist care are o culoare usor mai deschisa este mai usor de obtinut decat unul care ar avea culoarea ideala, dar ramane totusi o gema frumoasa.

Destul de ciudat insa diamantele sant cotate in functie de cat de incolore sant si cu cat sant mai putin colorate cu atat sant mai valoroase. Exceptand cazul in care diamantul este cotat ca avand o anumita culoare cum ar fi roz. Acestea sant la fel de bine cotate ca si un diamant incolor sau aproape fara culoare.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox