Durabilitatea Diamantelor

Citit de 1825 ori
 
Diamantele sant printre cele mai dure substante de pe pamant, de fapt diamantele si praful de diamante sant folosite pentru a taia la randul lor alte diamante. Alte pietre pretioase sant si ele dure dar nu atat de dure ca si un diamant. Duritatea diamantelor si a altor pietre pretioase sant masurate pe scala numita Mohs. Aceasta se intindfe de la 10 (cea mai dura) pana la 1 (ce mai moale). Aceasta scala este cumva albitrara si nu liniara. Gama de la 9 la 10 este mai mare decat 8 la 9. Mineralele mai dure tind sa fie mai durabile si nu se vor zgaria usor. Sant alegeri bune pentru bijutieri din cauza capacitatii lor de a rezista la schimbari in elemente, zgarieturi sau loviri intamplatoare. Atunci cand vorbim de o duritate de 1 pe scala Mohs, cel mai slab mineral poate fi zgariat cu unghia.

Cuartul este mineralul cel mai comun (citrini si ametist) si au 7 sau chiar mai mult pe scala lui Mohs. Rubinele sa safirele sant aproape la fel de dure ca si diamantul si au gradatie 9 pe aceiasi scala.

Oamenii cred ca diamantele sant indestructibile dar se inseala. Pliniu cel Batran declara in istoria scrisa de el ca "aceste pietre sant testate pe nicovala si ca vor rezista la o asemenea lovitura incat din cauza reculului nicovala se va indoi". Daca ati incerca asta s-ar distruge mai degraba diamantul decat nicovala.

Multe diamante sant taiate pentru a preveni crestarea, zgarierea sau spargerea lor accidentala. Exceptand taietura de tip Printesa care este o taietura patrata si are colturile accetuate, marea majoritate a coltuilor la diamantele unghiulare sant rotunjite. Un punct mai pronuntat al unui diamant patrat sau dreptunghiular ar putea fi accidental lovit de o alta suprafata ar crapa sau ar fi zgariat.

Diamantul dumneavoastra trebuie sa fie protejat intr-o bucata de carpa moale din catifea in cazul in care nu il purtati. Este bine ca bijuteria sa fie examinata periodic de catre un profesionist. Diamantul nu reprezinta doar o investitie in bani, ci si o investitie in relatia dumneavoastra si merita un pic de extra atentie astfel incat sa puteti sa il pastrati pentru totdeauna.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox