Culoarea Diamantului

Citit de 2925 ori
 
Evaluara culorii la diamant

Ce este mai exact culoarea la diamant? In timp ce majoritatea oamenilor cred ca diamantul clasic este transparent, care se intampla sa fie din ce in ce mai rar si mai valoros, culorile diamantului se pot gasi totusi intr-o gama foarte variata incepand de la transparent si pana la maro, existand in saturatii diferite de culoari si tonuri.

Cel mai cunoscut sistem pentru evaluarea culorilor este acela creat de GIA (Gemological Institute of America). Ei au creat un sistem cunoscut ca "Scara de Gradare a Culorilor GIA) si au stabilit un sistem de gradare pentru diferitele culori si tonuri ale diamantelor, clasificandu-le pe o scara cu 22 de gradatii acestea fiind de fapt litere.

Cum sant diamantele gradate

GIA a certificat o scara gradata a culorilor cunoscuta si ca "compararea culorii master". Atunci cand un diamant este gradat el este comparat cu aceste culori master pentru a gasi nuanta cea mai apropiata. Diamantul care urmeaza a fi evaluat trebuie mai intai sa fie curatat de uleiuri sau grasimi foarte bine deoarece acesta pot schimba culoarea diamantului.

Aceste scala a culorilor sant aranjate in linie, fiecare grad fiind plasat la o distanta de un inch fata de cealalta, variind de la cel mai deschisa gradatie care este "D" pana la cea mai inchisa care este "Z". Culoarea diamantului care este clasificat este mutat pe aceasta scala de la stanga la dreapta, pana cand se potriveste cu una din culorile de pa scala.

Aceasta operatie ar trebui sa aibe loc intr-un mediu incolor, utilizandu-se o lumina fluorescenta care are un filtru, rezultand astfel o lumina alb rece. Camera unde se face gradarea este intunecata, exceptand aceasta lumina cu care este examinat diamantul astfel incat sa se obtina o gradare cat mai precisa a culorii.

Fluorescenta diamantelor

Inca un amanunt de care se tine cont atunci cand se face aceasta evaluare este fluorescenta si cum aceasta afecteaza culoarea diamantului. Fluorescenta cauzeaza in anumite cazuri diamantelor, schimbarea culorii atunci cand il privim in lumina ultravioleta sau in cazul in care lumina este generata de becuri fluorescente.

Atunci cand culoarea unui diamant este evaluata, puterea fluorescentei trebuie si ea sa fie indicata. Aceasta poate fi puternica, moderata sau slaba, iar raportul trebuie sa contina deasemenea si culoarea in care se schimba sub influenta fluorescentei. Motivul pentru aceasta este ca atunci cand oamenii sant in magazinul de bijuterii si se uita la diamant in lumina speciala a magazinului, e posibil ca toate diamantele sa para a fi transparente, fara culoare. Dupa ce veti cumpara un diamant si il veti studia acasa cu ajutorul luminii normale s-ar putea sa constati ca diamantul tau are culoarea galbena.

Puteti cere bijutierului sa va furnizeze documentatia de gradare si informatiile cu valorile fluorescentei inainte de a face achizitia pentru a fi sigur ca veti fi fericiti cu diamantul pe care il veti cumpara. Multi bijutieri deasemenea pot sa va arate diamantul sub conditii diferite de iluminare, care va vor permite sa apreciati din plin frumusetea diamantului inainte de a-l cumpara. Unele persoane prefera diamantele care au o nuanta mai intunecata, in timp ce altii insista pe diamantele fara culoare, transparente. Culoarea diamantului este o preferinta personala, asa ca faceti un pic de cercetare inainte de a face si achizitia.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox