Claritatea Diamantului

Citit de 3133 ori
 
Ce este claritatea diamantului?

Claritatea diamantului este masura defectelor gasite in si in afara diamantului. Cu cat mai putine defecte are un diamant cu atat este mai valoros si are un pret mai mare. Exista foarte putine diamante care pot fi clasificate ca fara defect, cu toate acestea, defectele unui diamant nu pot fi observate decat cu ajutorul unei lupe care mareste de cel putin 10 ori. Deoarece problemele referitoare la claritatea diamantului raman adeseori nedetectate atunci cand un diamant este privit cu ochiul liber, unii oameni considera acest aspect mai putin important atunci cand cumpara un diamant.

Cum este determinata claritatea diamantului?

Cea mai cunoscuta masurare a claritatii diamantului este facuta de GIA (Gemological Institute Of America). Ei gradeaza diamantele pe un sistem bazat pe o clasificare care variaza de la diamante fara defect pana la diamante imperfecte, cu multiple grade intermediare. Cu cat diamantul este mai bine cotat din punct de vedere al claritatii cu atat mai scump va fi deoarece este mai valoros.

Tipuri de incluziuni care afecteaza claritatea diamantului

Incluziunile sant defecte care afecteaza claritatea diamantului. Ele fac in asa fel incat un diamant sa nu fie perfect, si se refera la imperfectiuni vizuale care pot fi gasite in piatra pretioasa. Cele mai multe defecte insa nu pot fi observate cu ochiul liber ci numai cu ajutorul unei lupe care mareste de cel putin 10 ori.

Exista denumiri pentru multe dintre cele mai comune defecte. Carbonul afecteaza claritatea diamantului deoarece apare pe suprafata diamantului ca niste mici puncte negre, care pot sau nu pot fi vizibile intr-o lumina normala. Unele sant atat de mici incat nu pot fi observate decat cu ajutorul unei lupe.

Punctele afecteaza claritatea diamantul deoarece ele apar ca niste puncte albe de-a lungul suprafetei diamantului. Efectul de nor apare la diamant atunci cand in anumite portiuni ale diamantului se vad zone innorate. Norii sant facuti de fapt din multe cresteri de cristale care sant pozitionate foarte aproape unul de celalalt in interiorul diamantului fapt care cauzeaza ca acestea sa apara sub forma unei nebuloase. Efectul de pana se manifesta prin creearea de fisuri in interiorul diamantului, aratand similar cu cele de geam fisurat.

Imbunatatiri facute pentru a creste claritatea

Defectele de claritate ale diamantului pot fi remediate sau reduse in anumite situatii folosind o varietate de tehnici pentru imbunatatira claritatii. Unele diamante sant pictate, altele sant tratate cu laser pentru a elimina punctele si carbonul, iar altele sant supuse unui proces in care sant facute niste gauri foarte mici cu scopul de a se ajunge in zonele unde exista incluziuni in diamant, pentru ca ulterior sa fie umplute cu sticla topita. Avand imbunatatiri facute pentru a imbunatati claritatea diamantului duc la o scadere a valorii acestuia dar totusi ii imbunatatesc aspectul. Certificatul de care ar trebui sa fie insotit diamantul in mod sigur specifica orice operatie de imbunatatire facuta din acest punct de vedere; asa ca inainte de a cumpara cereti certificatul. In timp ce unele imbunatatiri fac ca diamantul sa arate mai bine, altele nu fac decat sa slabeasca rezistenta diamantului si sa le predispuna la spargere.

 

 
Bijuterii
rss   Twitter  Facebook
 
| More
Firma contabilitate | Gazduit de Namebox